Domácí vanilkový cukr

Domácí vanilkový cukr
20 porce
15 min
  • 1/2 kg cukru (třtinový, bílý)
  • 1 vanilkový lusk celý

Na výrobu domácího vanilkového cukru mě přivedla moje kamarádka. Jelikož si předplácí časopis Dtest, ve kterém každý měsíc testují kvalitu výrobků, tak se mi zmínila o článku na téma "Vanilkový cukr". Jedna šokující zpráva byla ta, že většina vanilkových cukrů, které jsou na trhu  neobsahují ani procento vanilky. Ajaj. Tahle zpráva nás ale v dnešní době asi moc nepřekvapí, že ne. Další zpráva ale byla, že platíme neskutečné peníze za tuto chemii. Přepočet byl  opravdu smutný. Proč to tedy děláme? Tato informace mě vedla k zamyšlení, rozhlédla jsem se po receptech, které můžeme  nalézt na internetu a v kuchařkách a snažila se najít ten správný poměr vanilky a cukru. Po pár testech a zkouškách jsem došla k tomuto jednoduchému poměru. Mě vyhovuje, je krásně voňavý a pro mě perfektní. Snad budete souhlasit.

Domácí vanilkový cukr používám všude, kde se aspoň trochu hodí. Má svou jemnou, ale specifickou vůni a dezertu dodá tu správnou lahodnost. Vánoce nejsou výjimkou. Vánoce bez vanilkového cukru nejsou Vánoce. V podstatě do téměř každého cukroví patří kousek vanilkového cukru. Proto si myslím, že základem příprav na Vánoce je tento jednoduchý recept, který vám bude sloužit po celý rok. A víte jakou má ještě výhodu? Poslouží krásně jako vánoční dárek pro babičku, maminku nebo kamarádku. 

RECEPT:

Nejprve si připravíme suroviny. Poté z vanilkového lusku odkrojíme prdelky, neboli konce. Jsou totiž tvrdé. Zbytek lusku si pokrájíme na cca 1 cm velké kousky. Připravíme si mixér s nástavcem nože, neboli sekáček. Do nádoby od mixéru nasypeme cukr. A přidáme pokrájený vanilkový lusk. A mixujeme, sekáme. Bude to trvat cca 10 minut. Opravdu to chce trpělivost. 

Z krupicového cukru se stane spíše moučkový. Pro získání naprosté jemnosti cukru prosejte. Já tam ale ty větší kousky nechávám. V sušenkách působí krásně domácky. A z cukru si můžete vyrobit krásné dárky pro své okolí.

Pro Svět Bedýnek připravila Káťa z foodblogu SmoothCooking

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu