Kokoule

Kokoule
80 porce
90 min
  • 200 g jemně mletého kokosu
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • 3 vrchovaté lžíce sušeného mléka do kávy
  • 1-2 lžíce kokosového oleje
  • čokoláda na obalení (300 g 50% a výše)

Abych pravdu řekla, tak když se zamyslím nad příchutí, kterou miluji snad celý život, tak je to kokos. Vždy jsem si vybírala kokosové tyčinky, sušenky, jogurt s kokosem, na Vánoce milovala kokosky, každoročně si kupovala celý kokos nebo třeba kokosovou vodu.

Pozn. Jen neplést kokos a koks. Už se mi jeden takový překlep stal a díky tomu jsem vám napsala, že jsem upekla kokosový dort. Dort sice s koksem nebyl, nýbrž jen s kokosem, ale aspoň jsem pobavila půlku Instagramu :-)

Abych se vrátila k receptu, tak jsem stále pozorovala, jak běží vlna receptů na domácí bounty tyčinky. Ty já také miluji od mala a tak jsem si řekla, že se do nich musím pustit. Stále jsem ladila recept, až jsem došla k takovému, u kterého absolutně nepoznáte rozdíl. Tedy já ho opravdu nepoznala a to ten jazýček mám hodně zmlsaný :-)

Tak jdeme na to...

 

Postup, aneb jak jsem postupovala já:

Nejprve si odvážíme kokos. Přilijeme kondenzované mléko, přidáme sušenou smetanu do kávy. A rozehřátý kokosový olej.Všechny ingredience důkladně promícháme, doporučuji vidličkou nebo v robotu, protože se to hodně lepí na ruce.

Poté si připravíme misku s vodou, do které si lehce namočíme ruce a vytváříme malé kuličky. Díky vodě se hmota nelepí na ruce.

Kuličky pokládáme na prkénko vedle sebe a když máme všechny hotové, tak je dáme minimálně na půl hodiny do mrazáku, klidně ale přes noc. Zmražené kuličky vyndáme z mrazáku a začneme obalovat. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, já použila 70%, kuličku napíchneme na párátko, obalíme a necháme okapat.

Poté najdeme nějakou mřížku, do které párátko zapíchneme a necháme čokoládu zatuhnout. Jelikož jsem kuličky namražené, tak je to rychlovka. Jelikož jsem chtěla kuličky udělat lehce vánoční, tak jsem je obalila v čokoládě a ještě před zatuhnutím do půlky obalila v kokosu. A máme hotovo. Když je čokoláda zatuhlá, tak sundáme párátko, přendáme do krabičky a udržujeme v chladu. Tak, co na ně říkáte? Je to sice lehce pracnější nebo přesněji zdlouhavější, ale stojí to za to!

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu