1 +3/4 hrnku mandlové mouky
4 lžíce tapiokového škrobu
1/4 lžičky soli
1 lžíce strouhané kůry z bio citrónu
1 lžička mleté kurkumy
4 šťastná vajíčka - nejlépe pokojové teploty
1/3 hrnku ghí – rozehřáté (případně kokosový olej)
1/3 hrnku medu
4 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce kokosového mléka (spíše té tuhé části)
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička jedlé sody - bez lepku a fosfátů
6 vrchovatých lžic vychlazeného kokosového mléka – té ztuhlé části/krému
½ lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce šťávy z citrónu
2 lžíce strouhaného bio kokosu
Předehřejte si troubu na 170°C a vyložte si formu na chleba pečícím papírem. Omyjte kartáčkem na potraviny zhruba 3 citróny a osušte je.Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob, kurkumu, sůl a jednu lžíci kůry z citrónu.
Rozdělte si vajíčka na žloutky a bílky. Bílky si dejte stranou, ke konci je vyšleháte. Žloutky vložte do jiné misky, přidejte k nim med, rozehřáté ghí (vystydnuté), vanilku, 4 lžíce citrónové šťávy a kokosové mléko. Vše dohromady prošlehejte tyčovým mixérem. Poté přelijte tuto směs do mísy se suchými ingrediencemi a promíchejte, dokud nezískáte propojené těsto.
Vyšlehejte si bílky (můžete zde použít i špetku soli navíc, já to tak při šlehání bílků dělám). V momentě, kdy je budete mít vyšlehané, přimíchejte do připraveného těsta 1 lžičku jedlé sody, promíchejte do těsta a ihned vmíchejte 1/3 připravených vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte, teď nemusíte zlehka. Jakmile budete mít promícháno, bude těsto hnedka tekutější. Teď už zlehka vmíchejte zbylé 2/3 vyšlehaných bílků.
Přelijte těsto do připravené formy a pečte cca 40 minut. Poté nechte vychladnout 5 minut ve formě a pak z formy pomocí pečícího papíru vyndejte na chladící mřížku a nechte vychladnout úplně.
Přendejte vychlazené množství kokosového mléka (té ztuhlé části) do mísy a vyšlehejte společně s citrónovou šťávou a vanilkou do krému. Přisypte 2 lžíce strouhaného kokosu a zlehka promíchejte. Dejte na cca půl hodiny znovu vychladit.
Poté pomocí zdobící špičky nebo jenom lžíce navrstvěte na vychladlý citrónový chlebík a dozdobte dle libosti citrónovou kůrou, posekaným rozmarýnem a plátky citrónu.
TIP 1:
Z těsta můžete upéct i cupcaky, dort nebo bábovku (u ní akorát zdvojnásobte množství surovin, ať ji máte vysokou). Množství těsta na dort se zase bude odvíjet od velikosti pečící dortové formy. Já používám malou s průměrem 15 cm – to je i korpus na fotce. Na tuto formu mi stačí stejná dávka těsta. Pokud bych chtěla péct v průměru větší vrstvený dort, tak bych připravila jednu vrstvu z jedné dávky těsta a další vrstvu z druhé várky těsta.
TIP 2:
Pokud vám nedělají problémy mléčné výrobky, klidně zvolte jiný krém. Můžete požít kombinaci mascarpone a másla. Avšak doporučím přimíchat ty 2 lžíce strouhaného kokosu společně s citrónovou šťávou.
TIP 3:
Nebo použijte tuto citronovou polevu bábovky – ta je taky skvělá!
TIP 4:
Čokoládou ale taky nic nezkazíte – takže chlebík klidně potřete tenkou vrstvou rozehřáté vysokoprocentní čokolády.
TIP 5:
Pečené citrónové plátky. Obalila jsem pokrájené plátky citrónu do xylitolu (březový cukr) a pekla na plechu vyloženým pečícím papírem cca 25 minut na 150°C – tak aby se ale nespálily.
Recept pro vás připravilo Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/citronovy-chlebicek
![]() |
Ghí -… |
259 Kč | |
(Hradecké delikatesy) |
![]() |
BIO Citrony |
129 Kč | |
(Titbit) |
![]() |
vejce volný… |
60 Kč | |
(Statek Dvořák) |
![]() |
Jedlá soda-… |
39 Kč | |
(Bio nebio) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)