Karamelový (lotus) tvaroháč

Karamelový (lotus) tvaroháč
12 porce
60 min

Na korpus:

  • 200 g Lotus sušenek 
  • 100 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky

 

Na Krém:

  • 50 g másla, roztátého
  • 200 ml mléka
  • 250 g měkkého tvarohu 
  • 2 vejce
  • 1/2 sáču vanilkového pudinku
  • 3 polévkové lžíce Lotus krému

Ozdoba:

  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžíce vody
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1-2 jablka 1 1 lžíce cukru
  • hrst opražených vlašských ořechů

 

Postup 

Těsto:

Sušenky Lotus rozmixujeme v kuchyňském robotu spolu s máslem a moukou. Vznikne nám tuhá hmota. Koláčovou formu (nejlépe s vyndavacím dnem) naplníme sušenkovou hmotou. Hmotu rozprostřeme po dně a po stranách. Dáme do lednice.

Náplň:

Rozehřejeme máslo s Lotus pomazánkou mikrovlnné troubě či na sporáku a v míse smícháme s dalšími ingrediencemi. Přidáme k tomu tedy mléko, tvaroh, vejce, vanilkový pudink a vše nalijeme na vychladlý korpus. Nelekněte se řídkosti těsta. Díky pudinkovému prášku bude po upečení krásně tuhý. Pečeme cca 35 minut na 170°C. Tvaroh bude na povrchu lehce do hněda. Vychladíme. A můžeme podávat takto.

Ozdoba:

Ušleháme si smetanu do tuha. Cukr s vodou rozehřejeme na nepřilnavé pánvi, zahřejeme a necháme zkaramelizovat (opatrně, ať se nespálí). Přidáme 4 lžíce našlehané smetany, zamícháme. Karamel může v tuto chvíli zatuhnout, ale na malém stupni se rozpustí a vnikne nám smetanový karamel. Ten nalijeme horký na upečený  koláč, rozprostřeme silikonovou stěrkou či rozprostřeme nakláněním koláče. Umyjeme si pánev, přidáme na ní pokrájené jablko na kostičky spolu s cukrem, zahřejeme a orestujeme. Cukr zkaramelizuje a jablka se opečou. Celé to trvá cca 4 minuty. Vypneme plotýnku a necháme vychladit. Jablka pustí šťávu a tak budou obalená v lehce řídkém karamelu. Nakonec koláč ozdobíme ušlehanou šlehačkou, přidáme zkaramelizovaná jablka a pár opražených vlašských ořechů.

Připravila pro Svět bedýnek Katka z food blogu smoothcooking

Přejeme Vám dobrou chuť :)

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu