Krémová česnečka

Krémová česnečka
4 porce
25 min

Ingredience:


2 velké lžíce másla
2 lžíce kvalitního olivového oleje
1 velká cibule (ideálně bílá nebo žlutá)
2 hlavičky česneku (cca 25 stroužků)
3 snítky čerstvého tymiánu (nebo podle chuti sušený)
 

 

4 střední brambory
Cca 500 ml zeleninového vývaru
Cca 150 ml plnotučného mléka
Sůl a bílý mletý pepř

máslo (nebo olivový olej) a pečivo na krutóny
čerstvá hladkolistá petrželka a tymián na zdobení

 

 

Postup:

Cibuli jsem oloupala, nakrájela najemno a na másle s olejem jsem ji opekla doměkka. Česnek jsem oloupala, zbavila klíčků a prolisovala do misky. K cibuli jsem pak přidala připravený česnek a čerstvý tymián bez stonků a opékala jsem asi minutu a půl, dokud se česnek nerozvoněl. Nesmí se ale připálit nebo zhořkne. Takhle připravenou směs jsem zalila vývarem, přidala jsem oloupaný, na menší kostky nakrájený brambory a sůl a pepř podle chuti. Na středním plameni jsem vařila asi 15 minut, dokud nebyly brambory měkký.

Obsah hrnce jsem pak přemístila do mixéru a rozmixovala do jemný konzistence. Pak jsem podle potřeby přidávala mlíko. Záleží na tom, jestli máte radši hustší nebo tekutější konzistenci. Na závěr polívku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi, nakrájejte si pečivo na kostičky a opečte dozlatova na másle.

Na závěr jsem zdobila nasekanou čerstvou petrželkou, krutóny a tymiánem.

PS: Doporučuju u mixování polívek používat stolní mixér místo tyčovýho – pokud máte tu možnost. Udělá mnohem krémovější konzistenci. Já dlouhodobě na tyhle recepty používám Vitamix a nikdy jsem nejedala krémovější a našlehanější polívky nebo omáčky. Opravdu. Super je taky na smoothie a mražený věci. :)

Tak šup do kuchyně!

Recept pro Vás připravila Katka z Blogu My cooking diary

Přejeme dobrou chuť!

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu