1 kuře
1 lžička himalájské soli
1/2 lžičky čerstvého pepře
5 mrkví
4 řapíky celeru
2 cibule
500 ml červeného vína
2 lžíce koňaku
3 lžíce přepuštěného másla
200 ml kuřecího vývaru
1 stroužek česneku
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýnu
1 snítka hladkolisté petržele
250 g žampiónů
6 šalotek
1 lžíce přepuštěného másla
čerstvá hladkolistá petrželka
svařené víno po kuřeti
3 lžíce rajčatové passaty
2 lžíce kokosového cukru
2 špetky soli
120 g másla
Kupte opravdu dobré a pokud možno celé kuře. Pokud na kuřeti najdete zbytky peříček a brk, vezměte si pinzetu a kuře dočistěte.
Pokud jste kuře nikdy před tím nebourali a nevíte, jak na to, tohle video vám pomůže možná ještě víc, než jen moje obrázky. Já sice začínám páteří a nepůlím stehna, ale jinak to dělám v podstatě stejně.
Kuřeti ostřým nožem rozkrojím hrudní koš, abych se dostala k páteři a pak ji vyříznu. Pokud máte nůžky na porcování drůbeže, můžete použít i nůžky, jako na videu výš. Nožem odkrojte stehna, najděte kloub a chrupavku a řízněte do ní. Neřežte nikdy do kosti. Může vám nůž sklouznout a říznete se, navíc chrupavka je měkká, snadněji tak běhy oddělíte od těla. Stejným způsobem odkrojte křídla. Najděte chrupavku a odřízněte křídla od těla. Odřízněte kuřecí prsa od hrudního koše tak, abyste nesloupli kůži.
Naporcované kuře důkladně nasolte a opepřete z obou stran.
Na hrubší kostky nakrájejte 2 mrkve, 2 řapíky a 1 cibuli. Kuře se zeleninou dejte do větší mísy a zalijte ji červeným vínem. V lednici nechte marinovat (zakrýté potravinovou folií) ideálně přes noc do druhého dne
Druhý den anebo před vařením si očistěte a na čtvrtky nakrájejte žampióny, na kousky pak zbytek mrkve, řapíky celeru a cibuli. Mám tady zeleninu ráda nerovnoměrně velkou a „rustikální“ a moc se s ní nepiplám. Chutná mi, jak některá pak lehce křupe a jiná je měkčí. Šalotku oloupejte a rozkrojte podélně vejpůl a pak na příč na čtvrtky. Vyndejte si z lednice máslo, ať není do omáčky studené, srazila by se vám.
TIP: Páteř, zbytek skeletu a odřezky doporučuju schovat na výrobu kuřecího vývaru.
Kuře vyndejte z lázně – bude od vína nafialovělé – a víno slijte. Zeleninu v něm už nebudete potřebovat, kuřeti předala v marinádě za tu dobu všechno, co mohla. Rozehřejte si pánev a na ní 2 lžíce přepuštěného másla a všechny kuřecí kousky na ní opečte ze všech stran do zlatova. Bude to trvat tak 2-3 minuty z každé strany.
Na zbytku přepuštěného másla opečte zprudka zeleninu (mrkev, řapík celeru, cibuli). Používám vyšší pánev-rendlík, aby se mi tam pak všechno hezky vešlo.
Pak orestovanou zeleninu zalijte scezeným vínem, přidejte kuře, kuřecí vývar, stáhněte teplotu a duste na mírném stupni 30 minut.
Bokem začněte na pánvi a rozehřátém přepuštěném másle restovat cibulky s žampióny. Trochu osolte a opepřete.
Nasekejte si oloupaný stroužek česneku a tymián, rozmarýn a hladkolistou petržel smotejte dohromady pomocí nítě. Přidejte všechno do hrnce a dalších 15 minut duste.
Rozehřejte si troubu na 100°C. Maso vyndejte z vína do pekáčku a dejte do rozehřáté trouby, tak uchováte maso teplé a budete mít čas na přípravu omáčky a přílohy. Vinnou šťávu sceďte a zeleninku (bez bylinkového smotku) použijte a přihoďte k restujícím se cibulkám a žampiónům.
Omáčku dokončíte tak, že v rendlíčku zredukujete vinnou šťávu na polovinu. Přidáte rajčatovou passatu, kokosový cukr, špetku nebo dvě soli, vypnete sporák a zahustíte ji vmícháním „odraženého“ másla.
Kuře servírujte s restovanou zeleninou a houbami s omáčkou, tak ho mám nejradši já. Případně se šťouchaným bramborem, bramborovou kaší nebo těstovinami s máslem a petrželkou.
Recept připravila Jája ze Zásadně zdravě. https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kure-kohout-na-vine/
![]() |
Žampiony české |
85 Kč | |
(Stanislav Bečvář) |
![]() |
Cibule žlutá |
25 Kč | |
(Farma p. Procházky - IPZ) |
![]() |
Celer řapíkatý… |
35 Kč | |
(Španělské farmy) |
![]() |
Farmářské kuře… |
376 Kč | |
(Oldřich Straka - Certifikovaná BIO jatka) |
![]() |
Ghí -… |
259 Kč | |
(Hradecké delikatesy) |
|
Kuřecí vývar |
56 Kč | |
(Vývar brothers s.r.o.) |
![]() |
Petržel… |
145 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Česnek český |
289 Kč | |
(České farmy) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)