1 farmářské/ho kuře (1 kg bez drobů)
2-3 citróny
1 citrón
2 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
rozmarýn
tymián
bazalka
solný květ
pepř
8 cherry rajčat
3 mrkve
10 brambor grenaille
3 menší střapce hroznového vína
1-2 paličky česneku
8 šalotek
10 žampiónů
olivový olej
rozmarýn
bazalka
tymián
solný květ
pepř
Kuřecí maso si připravte tak, abyste měli nachystaného kuřecího motýlka. Kuře osolte z obou stran a dejte na chvíli do lednice odpočinout.
Citróny nakrájejte na plátky, vyjměte semínka. Připravte si marinádu. Změklé máslo smíchejte s olivovým olejem, nasekanými bylinkami (podle chuti – já dávám třeba rozmarýn, tymián a bazalku – všeho drobnou hrstičku), prolisovaným česnekem, nastrouhanou čerstvou citronovou kůrou (asi 1 lžičku) a pár kapkami citronové šťávy na zvýraznění chuti. Osolte a opepřete podle potřeby.
Nachystejte si zeleninu, ovoce a bylinky na pečenou přílohu („zahrádku“). Omyjte rajčata, mrkev, brambůrky a hrozno. Rozkrojte česnek a šalotky podélně a žampióny rozčtvrťte. Bylinky očesejte na menší části a lístky.
Osolené kuře vyndejte z lednice a z vnitřní strany ho celé a důkladně pomažte máslovou bylinkovou marinádou. Na plech vymazaný olivovým olejem (stačí bohatě 1 lžíce) doprostřed rozprostřete kolečka citronů. Nechte je klidně kopírovat tvar kuřete. Kuře na citrony pěkně usaďte a rozplácněte. Pak ho svrchu také důkladně pomažte máslovou bylinkovou pastou. Klidně ještě trošku osolte, pokud máte pocit, že je to potřeba.
Kolem kuřete rozprostřete na střídačku zeleninku a ovoce, a doplňte vše bylinkami. Výslednou zahrádku zakápněte olivovým olejem, přikryjte alobalem a dejte odpočinout do lednice na alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
Vyndejte plech s kuřetem na linku a nechte při pokojové teplotě temperovat cca 30-45 minut. Předehřejte troubu na 200°C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu. Kuře pečte 30 minut, pak slijte z plechu šťávu bokem do rendlíčku, plech vraťte do trouby a dalších 30 minut dopékejte. Během toho – co 10 minut – maso a zeleninu polijte šťávou.
Hotové kuře se zahrádkou vyndejte z trouby a nechte stranou cca 10 minut odpočívat (podle velikosti kuřete). A během toho si ze zbytku šťávy udělejte báječný zahuštěný výpek na polití. Šťávu zredukujte do požadované konzistence (pokud vám zbyla maslovo-bylinková marináda, klidně ji přihoďte), dochuťte solí/pepřem, případně kapkou bílého vína. Já to ale většinou už nedělám, stačí mi kyselá chuť z vypečených citrónů. Pokud máte ale šťávy málo, moc doporučuju tímhle způsobem tekutinu doplnit. :)
Kuře rozporcujte a servírujte s pečenou zahrádkou, zalité šťávou z výpeku a nechte si chutnat!
TIP: Citrusy obecně kuřeti nejen dodají chuť, ale taky udržují jeho vlhkost během pečení. Takže tyhle „podušky“ vám vřele při pečení drůbeže doporučuju. :)
recept připravila Jája ze Zásadně zdravě https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kureci-motyle-alias-kure-naplacato-s-pecenou-zahradkou/
![]() |
Žampiony české |
85 Kč | |
(Stanislav Bečvář) |
![]() |
Pepř barevný… |
49 Kč | |
(Koření od Antonína) |
![]() |
Mrkev z farmy |
29 Kč | |
(Farma p. Procházky - IPZ) |
![]() |
Farmářské kuře… |
376 Kč | |
(Oldřich Straka - Certifikovaná BIO jatka) |
![]() |
Citrony |
49 Kč | |
(Americká farma) |
![]() |
Brambory… |
29 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Hroznové víno… |
135 Kč | |
(Jihoafrická farma) |
![]() |
Česnek český |
289 Kč | |
(České farmy) |
![]() |
Olivový olej… |
209 Kč | |
(Řecké delikatesy) |
![]() |
Rozmarýn… |
564 Kč | |
(Izraelská farma) |
![]() |
BIO máslo 150g |
55 Kč | |
(Polabské mlékárny) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)