Kynutý borůvkový koláč

Kynutý borůvkový koláč
2 porce
90 min

ingredience

20g droždí

300ml mléka

50g cukru

250g hladké mouky

250g polohrubé mouky

1/2 lžičky soli

60g tuku (30g másla + 30g sádla) nebo 60g másla

1 žloutek

1 bílek na potření

šťáva a kůra z půlky citronu

 

 

 

drobenka

100g másla

100g cukru krupice / krystal

100g polohrubé mouky

 

náplně 

500g plnotučného tvarohu (lze dochutit vanilkovým cukrem nebo citr. šťávou)

500g lesních borůvek nebo jiného ovoce

 

 

postup

Nejprve necháme vzejít kvásek. Odměříme si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijeme do velkého hrnku. Zbytek necháme na později. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a špetku soli a 1 lžíci hladké mouky. Důkladně promícháme vidličkou. Přiklopíme a čekáme, až vzejde. Jen pozor, ať to není hrnečku vař :-)

Mezitím si odvážíme mouky, cukr a vložíme do hnětací mísy. Přidáme sůl a ostrouháme kůru z chemicky neošetřeného citrónu. K surovinám přidáme do mísy vzešlý kvásek.
Odvážíme si máslo a sádlo a spolu se žloutkem ho přidáme do mísy. Naposledy vlijeme zbytek vlažného mléka.

Všechny suroviny uhněteme. Hněteme cca 20 min. Díky tomu bude těsto krásně propracované. Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
Uhnětené těsto posypeme hladkou moukou a přikryjeme utěrkou. Odložíme na teplé místo a necháme nakynout. Mělo by zdvojnásobit své množství.
Já mám v troubě přímo program kynutí, ale pro ty, kteří to nemají a nemají topení jako já (máme podlahové) mám další tipy :

Můžete si napustit větší mísu teplou vodou a do ní ponořit mísu s těstem. Teplo jde od spodu a těsto krásně nakyne.
Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cc 35 stupňů, rozhodně ne více jak 40, to už by se začalo těsto péct a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak jí vypněte a mísu vložte do trouby.

 
Těsto vyndáme z mísy, rozdělíme na 2 části a rozválíme na cca 0,5 cm tlustou placku, okraje necháme cca 1 cm tlusté i vysoké. Přendáme na plech na pečicí papír a okraje pomašlujeme bílkem.
Do vnitřku rozetřeme tvaroh a posypeme ovocem. Nakonec posypeme drobenkou.
 
Necháme na teplém místě a rozehřejme si troubu na 180 stupňů a přidám jeden stupeň páry. Pokud nemáte troubu s párou, tak přidejte misku s vodou. Těsto poté v troubě lépe kyne a je více nadýchané.
 
Pečeme cca 30 minut, ale řiďte se tim, jak peče vaše trouba.  
 
 
 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu