Příprava
postup
Předehřejte troubu na 250° a vyložte si plech pečícím papírem. Do celých lilků píchněte párkrát vidličkou a dejte je celé na plech. Pečte je zhruba 45 minut dokud nebudou měkké a nezačnou se rozpadat. Poté je vyndejte a nechte vychladnout.
Mezitím si připravte do mixéru tahini, česnek, sůl, citrónovou šťávu, chilli a římský kmín.
Lilky podélně rozřízněte na poloviny a vyškrábněte dužinu. Tu nechte vykapat alespoň 3 minutky v cedníku. Pak ji přidejte k ostatním surovinám do mixéru a rozmixujte do hladka.
Hotové přendejte do vzduchotěsné nádoby a vychlaďte alespoň hodinu v lednici před podáváním.
TIP 1: Lilky můžete také místo trouby dát podélně rozpůlené na gril a grilovat z obou stran zhruba 10 minut.
TIP 2: Udělejte z toho cuketový dip! Místo lilku použijte zhruba 400 g cuket a držte se stejného postupu.
TIP 3: Stejně vyzkoušet můžete i sušená rajčata, taky lahoda.
Recept pro vás připravila Yummy Paleo https://www.yummypaleo.cz/post/babaganus-lilkovy-dip