Linecký ovocný tvaroháč

Linecký ovocný tvaroháč
8 porce
90 min

ingredience

250 g hladké mouky

125 g másla

1 kypřící prášky do pečiva

3-5 lžic (NE vrchovaté) bílého smetanového jogurtu (nejlépe s obsahem tuku 10 %)

3 lžíce cukru

400 g ovoce (švestky, jablka, hrušky, meruňky, blumy, jahody, borůvky, maliny, rybíz,...)

na podzimní ovoce 2 lžíce skořice

strouhanka na dno pod krém

 

náplň

250 g plnotučného tvarohu, když to bude ten v alobalu, tak ho lehonce nařeďte mlékem

1 vejce

(1 lžíce cukru, já vynechávám)

 

postup

Nejprve si připravíme těsto a to tak, že všechny ingredience zpracujeme do vláčného a propracovaného těsta. Poté ho dáme chladit do lednice a vrhneme se na přípravu krému.

Do nádoby na šlehání si vložíme tvaroh a vejce (popřípadě cukr) a důkladně vyšleháme.

Než se vrhneme na rozválení těsta, tak si očistíme ovoce. To větší pokrájíme na cca 1 cm velké kousky.

Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme si ho na 2 poloviny. 1 polovinu rozválíme do o trošku větší placky, než je dortová forma. Položíme ho do ni a okraje zvedneme podél dortové formy.

Na těsto nasypeme cca 1-2 hrsti strouhanky. Na strouhanku opatrně rozetřeme krém a to tak, že ho všechen přendáme na střed a od středu pomalu roztíráme ke kraji. Na krém rozložíme pokrájené ovoce a to podzimní posypeme skořicí. V případě zájmu přidejte i rozinky.

Tento koláč si zaslouží zdobení. A tak máme dvě varianty. Bud si odebereme kousek těsta a z něj vykrájíme dekoraci nebo něco do těsta vyřízneme a ten vyříznutý tvar poté nalepíme na těsto. Lepím to vždy tak, že vykrojený kousek potřu jogurtem.

Zbylé těsto si rozválíme opět do o trochu větší placky, než je forma. Položíme a okraje zastrčíme pod koláč. Jemný stisknutím na těsto poté urovnáme kousky ovoce a rozprostřeme je rovnoměrně.

S děkorací si lze opravdu hodně vyhrát.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů 40 minut.

 

Recept připravila Smooth and cooking http://www.smoothcooking.cz/2020/10/linecky-ovocny-tvarohac.html#more

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu