250 g hladké mouky
1 vejce
120g másla
120 g moučkového cukru
jemně nastrouhaná kůra z citronu (pouze žlutou část, bílá je hořká)
500 g rebarbory
250 g ricotty / nebo 250 g nízkotučného tvarohu
50 g roztátého másla
200 ml mléka
2 vejce
20 g vanilkového pudinku (1/2 pytlíku)
100 g krupicového cukru
1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.
Nejprve si připravíme těsto a ingredience na něj. Do mísy nasypeme odváženou mouku. Přidáme vejce, máslo a moukčkový cukr. Ještě nastrouhanou citronovou kůru a zpracujeme. Můžete ho dát do robota nebo také ručně. Tak to dělám já. Jen myslete na to, že čím déle s těstem pracujete, tím bude více lepkavé. Protože se máslo rozpouští.
Takže to chce rychle a efektivně. V podstatě do tohoto těsta už by se neměla přidávat další mouka.
Jakmile ho zpracujete, dejte ho do sáčku a do lednice zachladit.
A jdeme na náplň! Do mísy nalijeme mléko, přidáme ricottu, vejce, rozpuštěné máslo a pudinkový prášek. Dále odvážíme a přidáme cukr a vanilkovou pastu nebo extrakt. Celou směs promícháme. Ani nemusíme elektrickým šlehačem, stačí metlička. Vše je tekuté, takže se krásně vytvoří hladká náplň.
Těsto náplň odložíme stranou a vrhneme se na rebarboru.
Vezmeme 200 g rebarbory a pokrájíme jí na čtvrtiny a vložíme do sekáčku. Pokud ho nemáme, můžeme rebarboru nahrubo nastrouhat nebo hodně najemno nakrájet.Nasekanou rebarboru nasypeme do náplně a vše důkladně promícháme.
Těsto vyndáme z ledničky a buď ho rozválíme a přeneseme do, pečícím papírem vystlané, formy a nebo ho tam namačkáme. Tak to dělám já. Kraj seřízneme, aby byl rovný. Ze zbytku okrojeného těsta udělejte placičku a dejte upéct do trouby. Vznikne vám výborná sušenka.
Na těsto nalijeme náplň a vezmeme zbytek rebarbory, což je 300 g, a nařežeme jí na cca 2 cm kousky. Ty nasypeme na koláč a je to!
Koláč dáme péct do trouby a budeme se na něj těšit. Pečeme ho cca 30 minut. Poznáme, že je hotový, když kraje koláče, neboli korpus, jsou krásně zlatavý.
! V případě, že je rebarbora mladá, loupat se nemusí. Pokud už není, je lepší jí oškrabat škrabkou. Zbavíte jí tak nepříjemných vláken !
Recept připravila Smooth and cooking http://www.smoothcooking.cz/2015/05/rebarborovy-kolac-s-ricottou.html
![]() |
BIO Citrony |
129 Kč | |
(Titbit) |
![]() |
BIO máslo 150g |
55 Kč | |
(Polabské mlékárny) |
![]() |
vejce volný… |
60 Kč | |
(Statek Dvořák) |
![]() |
Farmářský… |
47 Kč | |
(Farma Krhanice) |
![]() |
Farmářské… |
27 Kč | |
(Farma Krhanice) |
Známe se? Přihlašte se, adresu vám nastavíme automaticky.
Jste tu poprvé a rovnou chcete využít slev a výhod bedýnkáře? Zaregistrujte se.
(Nákup vám bude doručen na vaší adresu.)
* Na vaší adresu bohužel ještě nezavážíme vlastními chladícími vozy. Bedýnku vám i tak můžeme doručit pomocí přepravní společnosti. (Nemůžeme vám ale nabídnout chlazené produkty, které by bez patřičných přepravních podmínek nepřežily cestu – maso, mléčné výrobky…)