salát Caesar

Salát Caesar
2 porce
30 min

na sálát

1 římský salát

2 kuřecí prsa nebo 100 g dobré anglické slaniny

1 hruška

2 hrsti brusinek

2 plátky celozrnného toustového chleba

parmazán

 

na dresink

2 ančovičky (nakládané ve vlastní šťávě nebo v oleji)

1 žloutek

60 ml extra panenského olivového oleje

3  střední stroužky česneku

1 lžička worcestru

1 lžička dijonské hořčice 

2 velké lžíce strouhaného parmazánu 

šťáva z půlky citrónu 

sůl a  čerstvě mletý pepř

 

 

postup 

Začala jsem salátem. Ten jsem oddělila po listech, které jsem pečlivě jednotlivě omyla. Poté jsem je v odstředivce osušila (můžete také jemně vysušit utěrkou). Listy musí být opravdu suché, jinak by na nich nedržel dresing. Salát jsem nakrájela na menší kousky, ale jenom tak ledabyle, protože na závěr všechno budeme stejně sekat.

Dalším krokem je příprava krutonů. Toustový chléb jsem si nakrájela na kostičky a opekla na dvou lžících olivového oleje dokřupava. Pánev mějte na mírný plamen, ať se Vám krutony nespálí. Taky je potřeba je průběžně promíchávat, aby se opekly rovnoměrně.

Další částí je kuřecí maso (nebo slanina). To jsem nechala v celku a jenom ho osolila, opepřila a opekla na olivovém oleji asi 3 minuty z každé strany. Nechala jsem ho takto  v kuse odpočívat dokud nevychladlo, a pak jsem ho nakrájela na menší kousky.

Mezi opékáním masa jsem si nastrouhala parmazán a nakrájela hrušku na kostičky.

Do mixéru jsem si dala žloutek, hořčici, citrónovou šťávu, worcestr a prošlehala jsem. Můžete použít buď tyčový mixér, malý mixér na sekání a pesta, nebo klasickou ruční metličku. Ručně to dá ale dost zabrat. Pak jsem postupně přidávala olivový olej. Ze začátku po kapkách, pak po větších dávkách, dokud nevzniknul lehce tekutý dresing. Následně jsem přidala ančovičky, které jsem si rozmačkala před tím trošku vidličkou, a česnek, který jsem prolisovala. Pak jsem ručně vmíchala parmazán a na závěr jsem dochutila pořádně solí a čerstvě mletým pepřem.

A teď to nejdůležitější. Na velké prostorné prkénko jsem dala na sebe všechny ingredience – římský salát, maso, brusinky, hrušku, parmazán, krutony a pořádně jsem vše pokrájela na menší kousky. Nechtěla jsem salát úplně rozsekat na pidi kousky, spíš spojit s ostatními ingrediencemi tak, aby v každym soustě bylo od každého něco. Já nemám tak prostorné prkénko doma, tak tohle dělám po jedné porci. Použít na to můžete buď velký kuchyňský nůž nebo mezzalunu, jako já.

Takto nasekaný salát jsem promíchala s připraveným dresingem tak, aby dresing obalil každý kousek salátu.

Já v salátu miluju ty sladké chuťě brusinky a hrušky. Pokud vám ale tahle kombinace nevyhovuje, prostě je v receptu vynechte.

PS: Dresing se dá udělat i z předem hotové majonézy, kdy do ní přidáte vše kromě oleje a žloutků a promixujete. Majonézy bych dala tak tři velké lžíce a ochucovala pak postupně podle Vaší chuti:)

Tak šup do kuchyně!

 

Recept připravila Kačí z My Cooking Diary https://www.mycookingdiary.cz/recept/salat-fall-caesar/

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu