Sýrová pizza

Sýrová pizza
8 porce
40 min

Ingredience na těsto:

200 g sýru pecorino

- použít můžete ale stejně tak parmezán nebo jiný tvrdý sýr na strouhání

200 ml kokosového mléka – používám nejčastěji Aroy-D

250 g tapiokového škrobu

 

Rajčatová omáčka:

1 malá cibule

1 lžíce ghí

1 stroužek česneku

cca 200 ml pasírovaných loupaných rajčat nebo protlaku

 

2 lžičky sušeného oregána

1/2 lžičky tymiánu

sůl, pepř

Obložení:

cokoliv co máte rádi :)

salátové listy - baby špenát, mix salátů, rukola, polníček

kvalitní prosciutto

pokrájená rajčata

avokádo

jarní cibulka

bylinky - koriandr, pažitka

volská oka

extra panenský olivový olej

 

 

Postup:

  1. Nejdříve si připravte rajčatovou omáčku, protože těsto bude připravené hned. Nakrájejte nadrobno cibuli a osmahněte ji na ghíčku. Přidejte vylisovaný česnek a nechte ho rozvonět. Poté vlijte pasírovaná rajčata, přidejte bylinky a chvilku povařte. Vznikne vám hustší rajčatová omáčka. Dochuťte solí a pepřem podle chuti a směs odložte stranou.

  2. Předehřejte si troubu na 180°. Na přípravu těsta si nejdříve nastrouhejte sýr (použila jsem užší nudličky) a v míse ho smíchejte s kokosovým mlékem a tapiokovým škrobem. Budete muset použít ruce. Vznikne vám z toho těsto, které se lehce drolí, ale když část vezmete a budete chtít tvarovat kouličky, bude krásně držet.

  3. Vyložte si plech pečícím papírem. Z těsta vytvarujte větší placku, kterou dlaní ruky dotvarujte do tvaru pizzy. Případně si vytvarujte menší koule, které na plechu splácněte do placek a dotvarujte. Střed trochu více stlačte než okraje.

  4. Placku zlehka postříkejte olivovým olejem, vidličkou párkrát propíchejte po celé ploše a dejte péct zhruba na 15 minut. Po 15 minutách plech vytáhněte a placku natřete silnější vrstvou rajčatové omáčky a pečte dalších 10-15 minut. 

  5. Pizzy obložte salátovými listy, pomačkaným avokádem, prosciuttem, pokrájenými rajčaty, cibulkou. Čímkoliv, co máte rádi..

TIP: Pokud si budete chtít ušetřit čas o rajčatovou omáčku, přeskočte bod 1 a jakmile vyndáte po 15 minutách těsto z trouby, rovnou ho potřete rozmačkanými loupanými rajčaty nebo protlakem, posypte bylinkami, přidejte sušený česnek, případně další ingredience podle chuti a dejte zapéct na dalších 10-15 minut.

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu