Skořicové hvězdičky

Skořicové hvězdičky
4 porce
60 min

INGREDIENCE:

• 240 g hladké mouky

• 150 g moučkového cukru

• 3 žloutky, prošlehané (bílky využijte na dort Pavlova nebo pusinky)

• 100 g mletých vlašských nebo lískových oříšků

• dvě lžičky šťávy z citrónu

 

• 1 lžička skořice

• 1⁄2 lžičky mletého hřebíčku

• špetka soli

• 150 g studeného másla

• 300 g džemu z červeného rybízu

 

Skočice a hřebíček k Vánocům jednoduše patří. Je to klasická vůně, bez které to prostě nejde. A tak i toto cukroví nám každý rok provoní celý byt. Skládá se z lehkého a křehkého máslového těsta. Někdo peče klasické linecké, já peču toto. Lepím ho stejně tak rybízovou marmeládou, která je jemně nakyslá a v přeslazeném období přijde vhod.

A jdeme péct...

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. A vložíme je do mísy na šlehání. Odvážíme si moučkový cukr. A nasypeme ho ke žloutkům. A šleháme do žloutkové pěny. Nyní si odvážíme mouku. Já použila tuto od Babičcina volba na linecké těsto. Celý koláč je pak křupavější. Takto by měla vypadat našlehaná pěna ze žloutků a cukru. Mouku přisypeme k pěně a dáme hnětat. Nyní si odvážíme máslo. A postupně přidáváme do robota a hnětáme. Nyní si odvážíme ořechy. Já použila vlašské, ale používám běžně i lískové. Ořechy vložíme do robota s nástavcem sekáček a rozdrtíme je.Ořechy přidáme k těstu a opět hněteme. Přidáme ještě citronovou šťávu. Také lžičku skořice. Nadrtíme si hřebíček. A přidáme ho také k těstu. Ještě přidáme špetku soli a je hotovo. Těsto vložíme do lednice a necháme cca hodinu zatuhnout. Pomoučíme si vál a položíme na něj těsto. A vyválíme cca 0,3­0,5 cm tlustou placku. Připravíme si vykrajovátko a vykrájíme si hvězdičky. Ty pak položíme na plech na pečící papír. Ještě u každé druhé hvězdičky vykrojíme prostředek, aby byla vidět marmeláda.

 

 

 

 

 

 

Líbí se vám recept?

Produkty z receptu